5. Trojvýstup – 5.6.2013

Trojvýstup 2013

Pátý ročník Trojvýstupu se uskutečnil v sobotu 5. 6. 2013. Vstříc třem výstupům na Lysou horu, se tentokrát vydalo 36 účastníků. Mimo zakládajících (všichni kromě Katyho) a dalších, mnoha účastmi prověřených členů, se i v roce 2013 přidali další nováčci: 

  • Martina Orihelová (dcera trojnásobné účastnice Radky Orihelové)
  • Katka Ištvanechová (přihláška na základě účasti na loňské after-party)
  • Jana Chlopčíková (přítelkyně loňského novice Martina Boušky)
  • Jitka Habernalová (slyšela o Trojvýstupu mnoho od Jany Uhlářové a nemohla odolat)
  • Martin Halata (zlákal jsem během loňské pouti)
  • Ondra Kožuch (stejný případ jako Jitka, tedy nábor Jany U.)
  • Martin Herot a Honza Hlosta (naverboval Honza Herot)
  • Martin Žídek (Katka dle svých slov nechtěla být sama na konci startovního pole:-)
  • Filip Freinek (bratranec Jirky Izvorského)
  • Petr Černoch (zlákal Aleš velička)

Po roční přestávce se zpět do našich řad vrátili Pavel Suchan, Jirka Kokeš a Magda Juračáková. Naopak, vzhledem k mateřským povinnostem, se 5. Trojvýstupu nemohla zúčastnit Denisa Izvorská. Studijní pobyt (tentokrát v Portugalsku) zabránil účasti Martině Kudělkové, nemoc Lukáši Praussovi a pooperační slabost Anetě Liberdové. Pro Vaška Uhláře byl minulý ročník zřejmě natolik odstrašujícím zážitkem, že se tentokrát nepřihlásil. Pomalu se bohužel stává tradicí, že Trojvýstup se přestává týkat Katyho.

5. ročník byl po třech letech opět dějištěm malé svatební cesty, jelikož se konal přesně týden poté, co své životy v jeden spojili Ruda s Andreou, od 1. 6. 2013 již Mališovou (shodou okolností se seznámili v den konečné dohody o prvním Trojvýstupu na oslavách710 obce Metylovice). Snad budou tradici věrnější, než manželé Hrabcovi, které jsme od druhého ročníku na naší akci bohužel již neviděli.

Start Trojvýstupu 2013, byl jako obvykle naplánován na šestou hodinu ranní a po rozdání Lysárničky poslední pomoci a nezbytném skupinovém fotu, jsme se v 6.05 vydali vstříc třem výstupům. Počasí na startu a v průběhu první etapy z Rajské boudy na Lysou bylo mlhavé, ale předpověď počasí nás nechávala v klidu a pozdější průběh putování jí dal za pravdu. Ruda byl té dobroty a v rámci tréninku na Radegast beskydského šerpu vytáhl nahoru desetilitrový soudek konkurenčního pivovaru Vyškov, jehož obsahem bylo odměněno prvních 20 účastníků vystoupivších na vrchol. Ostatní dostali útěchu v podobě plechovky Kozla, nebo Kofoly. Ve chvíli, kdy jsme byli na vrcholu všichni, přemohly ranní mlhu sluneční paprsky a po zbytek dne nás neopustily. Počasí pátého ročníku bylo z těch lepších, zato si vybralo daň v podobě křečí ne mála z nás (Martin Kunz by mohl vyprávět). Druhý výšlap vedl na Lysou jako obvykle z Ostravice, a jako obvykle byl provázen funivým mručením nespokojenců s nekonečnou asfaltkou vedoucí od pohostinství ‘‘U Ivánka‘‘ až na Butořanku, kde se napojuje na lesní cesty nejrůznějších kvalit. Tato druhá cesta byla bohužel konečnou pro Martina Boušku, jehož zradil kotník, ale naštěstí jej nezradila Jana Chlopčíková a poctivě o něj při čekání, než poslední výstup dokončíme, pečovala. Po druhém sestupu, tzn. u hotelu Bezruč, už na nás čekal obvyklý doprovod v podobě šerpy Marcela, famílie Liberdovic (Anet, Terka a táta Víťa), Romana Ištvanecha, dále Víťa Habernal a jeho tehdejší maltská přítelkyně Viki, která se tímto stala prvním vyslancem zahraniční v historii pochodu. Nezávisle na nás, na Lysou v rámci Trojvýstupu vyšplhaly Petra Uhlářová, Iva Pasterňáková a Ivanka Kudrnová.

V průběhu závěrečného ceremoniálu byli pamětními tričky, fotografií ze startu pochodu, a v neposlední řadě potleskem odměněni všichni účastníci 5. ročníku. Dvojitý aplaus si užil Martin Žídek, který si zpočátku příliš nevěřil, ale po zdolání kompletní trasy, byl na sebe patřičně hrdý a pasoval za vítěze kategorie ‘‘amatér na 35 let‘‘.

Jak už to u Trojvýstupu chodívá, vždy po dvou letech měníme stanoviště závěrečného večírku. Po dvou zakončeních ‘‘Pod lípami‘‘ a dalších dvou na hřišti v Metylovicích, jsme se přesunuli na mysliveckou chatu, kde nám Pavel Merta připravil výborný guláš a kuřata. Součástí večírku, bylo předání cen věrnosti Trojvýstupu, zakládajícím účastníkům se stoprocentní účastí (Janě a Petru Uhlářovým, Martinu Vyvlečkovi). Upomínkou byla slivovice ročníku 2009 (první Trojvýstup), originálně odekorovaná Andreou Mališovou. Já jsem od ostatních zakládajících členů oplátkou obdržel překvapení v podobě pamětního kamene s reliéfem Lysé hory, a jejich podpisy. Kromě podpisu Katyho (Katy IM) všechny zaručeně pravé.

Večírek byl opět veselý, ale nutno přiznat, že horké počasí si zřejmě vybralo svou daň a po půlnoci se všichni (dokonce i Marcel) začali pomalu trousit domů. V půl druhé jsem mohl ulehnout na sofa a bedlivě mysliveckou chatu hlídat do rána, kdy mi ji přišla pomoci uklidit rodina Štundova, za což jí patří veliký dík.

Na Lysou Jsme vyšli 106 krát (34×3, 2×2).